Voorwaarden

"Lampje aan, lampje uit!"

...dat waren mijn eerste woordjes als kind. Nu jaren later fascineert het licht mij nog steeds, en met mijn lichtadviesbureau Lampje aan breng ik die fascinatie in de praktijk met bijzondere lichtontwerpen.


Een lichtplan gaat over veel meer dan alleen een paar mooie armaturen uitzoeken; het gaat over het creëren van sfeer en een bijzondere beleving. Ik help graag architecten, ontwerpers en ook zakelijke en particuliere klanten met lichtadvies op maat. Met mijn expertise in moderne LED verlichtingstechniek en een sterk gevoel voor sfeer, kan ik voorzien in het ontwerpen en technisch uitwerken van een functioneel én sfeervol lichtplan dat het project helemaal tot leven laat komen.

Over mij

Ik ben Wim aan de Stegge. Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door licht en sfeer. Zelfs als baby werd ik volledig geïntrigeerd door de licht schakelaar; elke keer als het licht aan of uit ging keek ik op vol verwondering. Opa nam mij vaak op zijn arm en ging ‘s avonds elke kamer in het huis langs om het licht aan en uit te zetten: aan-uit, aan-uit, aan-uit... en zo werden mijn eerste woordjes: 


 “Lampje aan, lampje uit!”


Ik herinner me natuurlijk weinig van die eerste jaren, maar een fascinatie voor licht en sfeer heb ik altijd gehad. Het is dus misschien niet geheel toevallig dat ik uiteindelijk in het vak van licht ontwerpen ben beland, en nu mijn eigen lichtontwerpstudio Lampje aan ben begonnen.

Opleiding

Ik ben mijn carrière als ontwerper begonnen met een studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Tijdens mijn studie kwam ik er gaandeweg achter dat ik mijn creativiteit beter kwijt kan in ruimtelijk ontwerp dan in productontwerp. Licht was een logische vervolg stap, als een ontwerp discipline die op het snijvlak van productontwerp en architectuur ligt. Waarbij mijn kennis van productontwerpen me in mijn huidige vak als lichtontwerper nog steeds van pas komt.


Mijn afstudeerproject was een fantastisch licht project, waarbij ik een buitengewone kans heb gekregen om voluit te kunnen experimenteren met licht en dynamiek, en waar bovendien de kans ontstond om dit experiment ook in de praktijk te realiseren in een prijs winnende licht installatie voor het Park Paviljoen van de Hoge Veluwe. Mijn afstudeerproject was zonder twijfel ook de kick-start van mijn carrière als lichtontwerper. Ik heb hierna 5 jaar lang voor verschillende ontwerpstudio’s in Nederland en India gewerkt, waar ik alle fijne kneepjes van het vak geleerd heb.

[d]arc Award winner 2019

Lampje aan

Ondanks het plezier in mijn werk als licht ontwerper bij verschillende ontwerp bureaus, miste ik toch vaak de kans om echt voluit te kunnen experimenteren met licht en dynamiek, zoals ik dat tijdens mijn afstuderen heb kunnen doen. Om die reden ben ik met Lampje aan mijn eigen ontwerp praktijk begonnen, waarbij ik naast het lichtontwerpen ook mijn artistieke activiteiten meer de ruimte wil geven. Deze kunst en experimenten zijn voor mij een manier om mijn visie op lichtontwerp te ontwikkelen en versterken.

Lichtontwerp

Wat is een lichtontwerp nou eigenlijk? Heel simpel gezegd is het het plan voor waar welk soort verlichtingsarmaturen komen in een project. Bij het maken van een lichtplan moet er met veel verschillende dingen rekening gehouden worden; daar komt veel meer bij kijken dan alleen maar een paar mooie lampen uitzoeken. Het gaat in mijn visie in de eerste plaats over sfeer en beleving; maar functie, vorm, techniek, duurzaamheid, enz. zijn natuurlijk ook allemaal essentiële elementen die uiteindelijk aan een goed ontwerp bijdragen.

Sfeer en beleving

Sfeer is de meest fundamentele manier waarop licht de beleving van onze omgeving beïnvloed, en is altijd mijn eerste uitgangspunt bij het maken van een lichtontwerp. Sfeer is in essentie de manier waarop we ons emotioneel verhouden tot onze omgeving; het beïnvloed ons gemoed. Een serene sfeer zal je niet ineens ontspannen tijdens een stressvol telefoongesprek, maar het helpt weldegelijk om je naderhand te kalmeren. Elke plek en elke activiteit verlangt een ander gemoed en dus ook een andere sfeer.

Licht is een essentieel instrument voor het creëren van de juiste sfeer. Ik begin een project dan ook altijd met een analyse van hoe en door wie en in welke context een ruimte gebruikt wordt, om tot een passende sfeer te kunnen komen.

Photoshop visualisatie

Functie

De meest voor de hand liggende reden dat er een lichtplan gemaakt moet worden, is natuurlijk omdat we licht nodig hebben om te kunnen zien. Overdag is het daarbij vooral zaak om genoeg daglicht binnen te krijgen, zonder dat het hinderlijk wordt. In de avonduren hebben we artificiële verlichting nodig om in die behoefte te voorzien.

Maar hoeveel licht is dan precies nodig? Dat verschilt per situatie. Er zijn normen die een aanbeveling geven voor de gewenste lichtcondities voor allerlei omstandigheden. Bij een ontwerp houd ik die normen altijd in mijn achterhoofd, maar uiteindelijk lever ik maatwerk, en wijk ik ook wel eens af van de norm indien de situatie dat verlangt. Ik maak hiertoe altijd een lichtberekening om te bepalen welke armaturen nodig zijn om de gewenste lichtniveaus te behalen.

Dialux lichtberekening

Vorm en karakter

Naast sfeer is "karakter" ook een belangrijk onderdeel van een ontwerp. Dit is wat een ruimte of gebouw eigen maakt. Interieurontwerp en architectuur spelen hierbij de hoofdrol, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat de verlichting hierin mee doet. Armaturen komen in eindeloze vormen en maten, van technisch tot decoratief tot armaturen die zo geïntegreerd zijn dat je ze haast niet ziet!

Ik werk zo veel mogelijk met bestaande armaturen van verschillende merken. Hierbij ben ik onafhankelijk - ik ben zelf geen leverancier - en kan dus naar eigen inzicht elk product voorschrijven dat het best past bij een project.

Het kan ook voorkomen dat een project om iets bijzonders vraagt dat niet uit een catalogus te bestellen is. In zulke gevallen kan ik ook zelf armaturen ontwerpen. Daarbij maak ik zelf schetsen en tekeningen, en werk vervolgens samen met lokale producenten om het te laten maken.

Techniek

Als sfeer, vorm en functie uitgedacht zijn, is de volgende stap de techniek: hoe gaat het lichtontwerp gerealiseerd worden. Daar komt een hoop bij kijken: lichtopbrengst; lichtdistributie; lichtkleur; weer- en vandalisme bestendigheid; aansturing; etc.

Er is een hoop technische kennis nodig om te bepalen welke armaturen het meest geschikt zijn. Als hulpmiddel maak ik daarvoor lichtberekeningen, die goed inzicht kunnen geven in hoe een armatuur zal presteren. Maar uiteindelijk is licht iets dat ervaren moet worden in de realiteit; het opvragen van samples van armaturen bij fabrikanten is essentieel om te zien of een armatuur ook zo presteert als de specificaties op papier suggereren; daarnaast kan het ook noodzakelijk zijn om een proefopstelling te doen die de uiteindelijke situatie nabootst, om echt te kunnen ervaren wat het licht doet. Zien is geloven!

Sample van LED armatuur

Meer weten?

Wil je meer weten over licht, en hoe ik je daarbij zou kunnen helpen? Neem gerust contact op! Dat kan via het contactformulier op deze website, maar je kunt natuurlijk ook gewoon bellen of een terugbelverzoek achterlaten. Ik help je met liefde verder met elke grote of kleine lichtvraag; van eenvoudig mondeling lichtadvies, tot een volledig technisch uitgewerkt lichtplan; en ook voor armatuurontwerp of licht kunst; of voor het uitlichten van bijvoorbeeld een tentoonstelling.

Biophilic design

Duurzaamheid is een thema dat vandaag de dag niet langer genegeerd kan worden, en gelukkig word dit thema ook steeds meer opgepakt door de bouw en de politiek. Maar de manier waarop duurzaamheid op dit moment vaak word aangepakt, is weinig holistisch, vaak technologie gedreven, en gebaseerd op abstracte cijfers. Het is niet zo dat technologie niet goed kan zijn, en de wetenschappelijke data niet van belang zijn, in tegendeel! Technologie en cijfers moeten echter niet een doel op zich worden, maar juist een middel zijn voor een meer holistische aanpak die verbinding met- en respect voor de natuur als uitgangspunt heeft. Biophilic design is voor mij die aanpak.

Hieronder een korte uitleg van wat biophilic design inhoudt; bij meer interesse raad ik aan om het boek "Biophilic Design" van Stephen Kellert te lezen; en voor meer over mijn visie hierop in relatie tot lichtontwerp verwijs ik graag naar mijn afstudeer onderzoek.

Wat is biophilic design?

De mens is over miljoenen jaren geëvolueerd in een grotendeels natuurlijke omgeving. In dat evolutieproces is ons hele fysiologische systeem ook volledig op die natuur afgestemd, met als gevolg dat we ons gewoonweg beter en gezonder voelen in een natuurlijke omgeving. Ook vandaag de dag, nu we veelal in stedelijke omgevingen leven, zie je de drang van mensen om de natuur op te zoeken: op een zonnige dag zoeken we met zijn allen het park of het strand op; en wie wil er nou niet langs het water wonen? Die drang noemen we biophilia; en dat is niet alleen maar een voorkeur, het is ook gewoon essentieel voor onze emotionele én fysieke gezondheid.

Biophilic Design, Stephen Kellert

Als we die natuurlijke omgeving nodig hebben voor onze gezondheid, waarom heeft onze bebouwde omgeving dan vaak niets weg van de natuur? Het uitgangspunt van biophilic design is dat we de natuurlijke omgeving mee moeten nemen als integraal onderdeel in het ontwerp van onze bebouwde omgeving, omdat dit essentieel is voor ons welzijn als mens. Dat kan letterlijk, door parken en groen in onze omgeving op te nemen; het kan door gebruik te maken van natuurlijke (biobased) materialen; en het kan symbolisch, door gebruik te maken van natuurlijke vormen of andere op de natuur geïnspireerde elementen die bijdragen aan onze beleving. Ik geloof dat we hiermee niet alleen een prettigere en gezondere leefomgeving creëren, maar dat dit bovendien voor meer binding zorgt tussen de mens en haar bebouwde én natuurlijke omgeving, wat in mijn ogen ook essentieel is voor succesvol duurzaam ontwerp.

Master Thesis TU Delft

Biophilic design is een holistische aanpak, wat wil zeggen dat het idealiter ook als geheel moet worden bekeken in een project. Daarbij gaat het om alle aspecten van een ontwerp, waaronder architectuur, interieur, landschap, en dus ook verlichting. De rol van verlichting heeft hierbij 2 kanten: het menselijk perspectief (beleving van de natuur, en ons welzijn); en het natuurlijk perspectief (de impact op dieren, planten en klimaat).


Het natuurlijk perspectief

Het uitgangspunt is hier eenvoudig: ontwerpen met respect voor de natuur. Dat wil zeggen dat we ons bewust moeten zijn van de milieu impact van elke ontwerpbeslissing die we maken. En daarbij gaat het niet alleen om het minimaliseren van de negatieve impact, maar gaat het bij voorkeur ook  over of we niet ook een positieve impact kunnen maken: het creëren van een omgeving in de stad, waar ook het natuurlijke leven kan floreren.


Om dit concreet te maken hebben we toch ook de wetenschap en de cijfers nodig, maar het is belangrijk om bovenstaand uitgangspunt daarbij altijd in het achterhoofd te houden. We moeten niet doorschieten in de drang om alles te kwantificeren, maar het ook altijd blijven terug relateren aan het grotere geheel. Voor verlichting zijn de 3 belangrijkste thema’s: energieverbruik, materiaalgebruik en lichtvervuiling.

  • Energieverbruik

    Met de adoptie van LED technologie is er al een grote stap gemaakt in het reduceren van energieverbruik van verlichting; en vandaag de dag word er dan ook eigenlijk geen conventionele verlichting (halogeen, gloeilampen, etc.) meer voorgeschreven. Zit je nog met een grote lichtinstallatie met conventionele lichtbronnen? Dan word het toch tijd om te gaan kijken of je niet op LED kunt overschakelen (wat in deze tijd ook een hoop energie kosten zal schelen).


    Maar naast energie zuinige LED lampen, gaat het vooral ook om het slim toepassen van verlichting. In een kantoor ruimte is bijvoorbeeld 500 lux het aanbevolen lichtniveau voor op het werkvlak. Je kunt dan besluiten om de hele kantoor verdieping uniform op 500 lux uit te lichten; functioneel, maar alles behalve efficient! Je hebt immers alleen maar op het werkvlak die 500 lux nodig, en ook nog eens niet de hele tijd, maar alleen op het moment dat je bijvoorbeeld iets leest of schrijft. Door alleen te verlichten waar en wanneer het nodig is, kan een hoop energie bespaard worden; en dat geld niet alleen voor kantoren, maar voor elk soort project. Het vraagt wel om wat meer denk- en ontwerpwerk voor de licht installatie, dus wees niet lui, maar slim!

  • Materiaalgebruik

    De impact van materialen in verlichting zit hem vooral in het aluminium dat veel gebruikt wordt voor LED armaturen. Aluminium wordt gebruikt voor het koelen van de LED chip: een LED chip die te heet wordt, gaat minder lang mee, en gaat sneller achteruit in licht kwaliteit. Maar aluminium is helaas ook een behoorlijk energie intensief materiaal om te winnen en produceren, zelfs het recyclen (omsmelten) van aluminium kost erg veel energie. Denk dus wel even een keer extra na voordat je verlichting vernieuwd! Is het echt nodig? Of kan de oude verlichting ook nog even mee, of opgeknapt worden, of ergens anders herbestemd worden?


    Als lichtplanner heb ik helaas niet heel veel invloed op hoe fabrikanten met duurzaamheid omgaan, maar ik doe wel mijn best om zo veel mogelijk te werken met fabrikanten die een duidelijke duurzaamheidsstrategie hebben; ben jij een fabrikant, weet dan dat je een streepje voor hebt met goed duurzaamheidsbeleid! Ook transparantie hierover word zeer gewaardeerd, beleid omtrent duurzaamheid kan in deze tijd echt geen bedrijfsgeheim zijn. Ik hoor liever een open en eerlijk zelfkritisch verhaal, dan een opgehemeld PR praatje dat niet te controleren valt.

  • Lichtvervuiling

    Lichtvervuiling is de gloed die je ’s avonds boven een stad ziet, van alle verlichting die de lucht in schijnt of weerkaatst wordt. De meeste mensen zijn wel bekend met dit fenomeen, en het feit dat daardoor de sterrenhemel niet of nauwelijks meer zichtbaar is in de grote steden. Maar wat veel mensen zich nog niet realiseren is dat de milieu impact van lichtvervuiling  veel verder gaat dan alleen maar het verlies van de sterrenhemel! 


    Licht en donker, dag en nacht, is het ritme dat de natuur over de hele wereld verbindt. Alle planten en dieren zijn geëvolueerd in een wereld waar dit ritme allesbepalend was; en zodoende zijn alle levende systemen ook volledig aangepast naar dit ritme van dag en nacht. Planten en dieren zijn hiervan afhankelijk voor hun biologische ritme, hun groei, navigatie, slaap cyclus, etc. Met de hoeveelheid licht in onze steden verstoren we dit natuurlijke ritme op grote schaal, en dat heeft grote invloed op al het leven in de stad en daaromheen (wij mensen zijn niet de enige stadsbewoners!). En laten we niet vergeten dat de mens ook gewoon een dier is dat in diezelfde omgeving geëvolueerd is als al die andere dieren; we mogen ons dus ook best afvragen wat al dat licht in de avonduren met onze eigen gezondheid doet.


    Het beperken van lichtvervuiling is goed mogelijk door bewuster te kijken naar waar en wanneer verlichting echt noodzakelijk is voor bijvoorbeeld de veiligheid; en waar en wanneer het gerust ook even uit of terug gedimd kan. Ook is het natuurlijk goed mogelijk om simpelweg op te letten dat we niet te veel strooilicht omhoog de lucht in schijnen. Ook lichtkleur heeft invloed; warm wit (oranje achtig) heeft bijvoorbeeld een veel minder verstorend effect dan koel wit licht (blauw achtig). Hierbij ligt een verantwoordelijkheid bij mij als lichtontwerper, maar ook bij beheerders van openbare verlichting, én ook bij winkeliers en kantoren (na sluitingstijd hoeft echt de verlichting niet aan te staan).

Het menselijk perspectief

Het menselijk perspectief vraagt om een wat meer intuïtieve benadering, zeker als het over verlichting gaat. Bij licht gaat het vooral over onze beleving (en specifiek onze beleving van licht in de natuur). Er zijn wel wetenschappelijke data over wat bepaalde soorten en kleuren licht met ons doen, maar die data zijn vaak vrij 1-dimensionaal en moeilijk toe te passen op onze complexe realiteit. Bijvoorbeeld: een concept dat vanuit de industrie veel gepusht is de afgelopen jaren is “human centric lighting”, waarbij specifiek bedoelt wordt verlichting die in kleur temperatuur kan veranderen, en daarbij het ritme van de zon volgt: ’s ochtends en ’s avonds warm wit licht, midden op de dag koel wit licht. Domweg alle verlichting in een ontwerp met deze techniek uitrusten gaat echter volledig voorbij aan onze menselijke beleving van daglicht, en word door mensen vaak helemaal niet als prettig ervaren. De wetenschappelijke achtergrond van "human centric lighting" is geen onzin, maar om het goed toe te passen moet je verder denken dan alleen de techniek en de cijfers; je moet de wetenschap weer terug vertalen naar het grotere en complexe geheel van de menselijke beleving.


Als lichtontwerper laat ik me erg inspireren door licht in de natuur; maar in plaats van het op een technische manier te benaderen, gebruik ik juist mijn eigen menselijke ervaring van de natuur als uitgangspunt. Ik probeer die ervaring op een intuïtieve manier te vangen in lichtontwerpen, en ook in meer kunstzinnige experimenten. Met name de dynamiek van de natuur fascineert me: waar onze mens gemaakte omgeving vaak compleet statisch is, is de natuur continue in beweging, en ook het daglicht is alles behalve constant. Hieronder een aantal voorbeelden van dynamisch licht in de natuur, en mijn eigen experimenten.

Algemene voorwaarden

1   Toepasselijkheid

1.1 De onderstaande voorwaarden zijn altijd van toepassing op alle rechtsverhoudingen uit hoofde waarvan Lampje aan werkzaamheden heeft verricht en/of goederen heeft geleverd. De algemene voorwaarden maken in ieder geval deel uit van alle overeenkomsten waarbij Lampje aan partij is en zijn voorts van toepassing tijdens onderhandelingen (de precontractuele fase), waarbij Lampje aan betrokken is en die aan een eventuele rechtsverhouding/overeenkomst voorafgaan.

1.2 Onderstaande voorwaarden blijven uitsluitend gelden ook indien het briefpapier, de facturen en/of de overige bescheiden afkomstig van de wederpartij verwijzen naar of vermelden dat zijn/haar of andere algemene voorwaarden van toepassing zouden zijn. Tenzij dit schriftelijk wordt overeengekomen, wordt de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden of bedingen van de wederpartij of derden uitgesloten. Indien er een strijdigheid ontstaat tussen onderstaande voorwaarden en de bepalingen in de overeenkomst, prevaleren de bepalingen in de overeenkomst.

1.3 Aanvullingen, wijzigingen, nadere afspraken of regelingen, afwijkende bedingen op de overeenkomst of deze algemene voorwaarden waarbij Lampje aan verplichtingen aangaat of instemt met een lagere verkoopprijs, gelden niet als tussen partijen overeengekomen zolang zij niet door Lampje aan schriftelijk zijn bevestigd. Lampje behoudt zich te allen tijde het recht voor om van de in deze algemene voorwaarden voorkomende bedingen geen gebruik te maken. 

1.4 Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd worden, dan blijft de overeenkomst en deze voorwaarden voor het overige in stand en zal de betreffende bepaling in onderling overleg vervangen worden door een bepaling dat de strekking van het oorspronkelijke zoveel mogelijk benaderd.

1.5 Onduidelijkheden over de uitleg of inhoud van één of meerdere bepalingen van onze voorwaarden, dienen uitgelegd te worden ‘naar de geest’ van deze algemene voorwaarden.


2   Offertes en aanbod

2.1 Alle aanbiedingen, offertes, prijslijsten en dergelijke, hoe ook genaamd, van Lampje aan zijn vrijblijvend, tenzij ze een termijn voor aanvaarding bevatten. Indien geen termijn is vermeld, geldt de offerte 20 kalenderdagen. Een offerte kan door Lampje aan worden verlengd door een schriftelijke mededeling aan de wederpartij waarin ook de duur van de verlenging staat vermeld.

2.2 Indien een offerte een vrijblijvend aanbod bevat en dit aanbod wordt door de wederpartij aanvaard, heeft Lampje aan het recht het aanbod vervolgens binnen 5 werkdagen na ontvangst van de aanvaarding te herroepen. Het risico dat gedurende de aanvaardingstermijn de goederen waarop de offerte betrekking heeft niet meer beschikbaar is bij de leverancier van Lampje aan, ligt bij de wederpartij. Indien de goederen niet meer beschikbaar zijn bij de leverancier van Lampje aan, dan is Lampje aan steeds gerechtigd het aanbod in te trekken, dan wel, indien er al een overeenkomst tot stand is gekomen, de overeenkomst te ontbinden. Lampje aan is in dat geval nimmer verplicht schade te vergoeden of om de onderhandelingen met de wederpartij voort te zetten.

2.3 De overeenkomst komt tot stand doordat Lampje aan (dan wel een werknemer aan wie een toereikende volmacht is verleend) de opdracht of de bestelling bevestigt. In die gevallen waarin de opdracht of bestelling niet wordt bevestigd, komt de overeenkomst tot stand door de daadwerkelijke uitvoering van de opdracht, dan wel de bestelling bij de leverancier van Lampje aan. Lampje aan is bevoegd van de wederpartij te verlangen dat deze voldoende zekerheid stelt voor de nakoming van zijn/haar verplichtingen. Indien de wederpartij niet voldoet aan dit verzoek van Lampje aan, is Lampje aan bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst zonder ingebrekestelling te ontbinden.

2.4 De door Lampje aan gehanteerde prijzen alsmede de in de offerte / aanbieding vermelde prijzen zijn exclusief btw, kosten en andere heffingen van overheidswege. Deze kosten kunnen onder meer – doch niet uitsluitend – bestaan uit reis- en verblijfkosten, transportkosten, verzendkosten, administratiekosten, opslagkosten, bewakingskosten, verzekeringskosten, onderzoekskosten, in- en uitvoerrechten en declaraties van inschakelde derden. Lampje aan is bevoegd deze kosten in het kader van de (uitvoering van) de overeenkomst gemaakt apart in rekening te brengen. Indien (nog) geen prijs is overeengekomen worden de op het moment van de levering door Lampje aan gehanteerde prijzen en tarieven aan de wederpartij berekend.

2.5 Lampje aan is gerechtigd om jaarlijks de prijzen te indexeren.

2.6 Indien de aanvaarding van de wederpartij afwijkt van het in de offerte of de aanbieding opgenomen aanbod van Lampje aan, dan is Lampje aan niet aan die overeenkomst gebonden, tenzij Lampje aan verklaart dat zij aan de overeenkomst is verbonden.

2.7 Offertes en prijsopgaves dienen steeds als geheel te worden aanvaard. Tenzij anders door Lampje aan aangegeven komt er na aanvaarding van een gedeelte van de offerte geen overeenkomst tot stand ten aanzien van dat gedeelte.

2.8 De offerte of aanbieding is gebaseerd op uitvoering van werkzaamheden onder normale omstandigheden en gedurende de normale werktijden die Lampje aan hanteert, alsmede de leveranties van de daarbij benodigde materialen, tenzij partijen schriftelijk uitdrukkelijk anders overeenkomen. 

2.9 De offerte of aanbieding wordt gebaseerd op de door de wederpartij verstrekte gegevens en eventueel door Lampje aan gedane metingen. 

2.10   Afbeeldingen en beschrijvingen, maten en gewichten in brochures en offertes voorkomend, zijn voor Lampje aan niet bindend. Getoonde en/of verstrekte monsters, brochures, tekeningen, modellen, opgaven van kleuren, afmetingen, gewichten en andere omschrijvingen zijn zo nauwkeurig mogelijk, doch gelden slechts ter aanduiding. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. 

2.11   Indien niet anders vermeld, garandeert Lampje aan het gebruiksdoel niet. Geschiktheid van het geleverde voor een bepaalde toepassing is voor risico van de wederpartij. Voor fouten in en afwijkingen van afbeeldingen, tekeningen en vermelding van maten en gewichten, voorkomende in offertes, aanbiedingen en/of orderbevestigingen is Lampje aan niet aansprakelijk en Lampje aan is niet verplicht tot vergoeding ter zake van enigerlei schade, hoegenaamd en uit welke hoofde dan ook.

2.12   Alle door Lampje aan verstrekte bescheiden, zomede de daarvan vervaardigde kopieën, in het bijzonder tekeningen, plannen, product- en werkomschrijvingen, blijven eigendom van Lampje aan, evenals het recht om daarvan gebruik te maken en dienen op eerste verzoek van Lampje aan aan haar te worden geretourneerd, terwijl zonder haar schriftelijke toestemming deze bescheiden niet mogen worden gekopieerd en ook niet ter beschikking mogen worden gesteld van derden.

2.13   De wederpartij garandeert Lampje aan te allen tijde dat gebruik van de door de wederpartij verstrekte gegevens of anderszins haar niet in strijd zal brengen met wettelijke voorschriften of beschermde rechten van derden. De wederpartij vrijwaart Lampje aan volledig voor alle directe of indirecte gevolgen van aanspraken welke de derde jegens haar geldig zouden (mogen) maken uit hoofde van schending van de in dit punt genoemde garantie.

2.14   Prijsopgaven kunnen wijzigingen ondergaan door een onvoorziene verandering in de werkzaamheden. Genoemde tarieven en aanbiedingen gelden niet automatisch voor toekomstige opdrachten.

2.15   Indien tussen de datum van het sluiten van de overeenkomst en de uitvoering van de Overeenkomst blijkt dat Lampje aan een nieuwe prijslijst uitbrengt, bijvoorbeeld omdat lonen, lasten, belastingen en/of (inkoop)prijzen wijzigingen ondergaan, dan is Lampje aan gerechtigd de daarin vermelde prijzen bij de wederpartij in rekening te brengen. 

2.16   Voor de met een consument gesloten overeenkomst geldt dat prijsverhogingen die drie (3) maanden na de totstandkoming van de overeenkomst intreden mogen worden doorberekend c.q. in rekening gebracht. Bij prijsverhogingen binnen een kortere termijn dan drie (3) maanden na de totstandkoming van de overeenkomst is een consument bevoegd de overeenkomst te ontbinden. Lampje aan is in dat geval nimmer verplicht schade aan de wederpartij te vergoeden.

2.17   Wanneer de wederpartij eenzelfde opdracht tegelijkertijd aan anderen dan Lampje aan wenst te verstrekken of de opdracht reeds eerder aan een ander heeft verstrekt, dient hij/zij Lampje aan, onder vermelding van de namen van deze anderen, hiervan op de hoogte te stellen.


3   De uitvoering van de overeenkomst

3.1 Lampje aan zal zich inspannen de opdracht zorgvuldig en onafhankelijk uit te voeren, de belangen van de wederpartij naar beste weten te behartigen en te streven naar een voor de wederpartij bruikbaar resultaat. Voor zover noodzakelijk zal Lampje aan de wederpartij op de hoogte houden van de voortgang van de werkzaamheden.

3.2 De overeenkomst tussen Lampje aan en de wederpartij eindigt door volbrenging van de opdracht.

3.3 De wederpartij is gehouden al datgene te doen, wat redelijkerwijs nodig of wenselijk is om een tijdige en juiste levering door Lampje aan mogelijk te maken, zulks in het bijzonder door het tijdig (laten) aanleveren van volledige, deugdelijke en duidelijke gegevens of materialen. De wederpartij is verplicht om voor de uitvoering van de overeenkomst alle benodigde inlichtingen waarvan de wederpartij weet of redelijkerwijs kan weten dat die voor de uitvoering van de opdracht belangrijk zijn of kunnen zijn aan Lampje aan mede te delen. De wederpartij staat in voor de juistheid en volledigheid van die inlichtingen. De termijn voor uitvoering van die opdracht vangt eerst aan nadat de wederpartij deze inlichtingen aan Lampje aan ter beschikking heeft gesteld.

3.4 Een door Lampje aan opgegeven termijn voor het volbrengen van het ontwerp of het leveren van een zaak heeft een indicatieve strekking. Onder geen enkele omstandigheid zijn die termijnen te beschouwen als fatale termijn. De wederpartij dient Lampje aan in het geval van overschrijding van de opgegeven termijn schriftelijk in gebreke te stellen. Lampje aan dient daarbij een redelijke termijn te worden geboden om alsnog uitvoering te geven aan de overeenkomst. Als uitgangspunt voor het bepalen van een redelijke termijn wordt gehanteerd de tijd die Lampje aan, leveranciers van Lampje aan of derden waarvan Lampje aan zich bedient, nodig hebben om gebreken te herstellen, dan wel vervangende zaken te leveren. Overschrijding geeft de wederpartij niet het recht de overeenkomst te ontbinden, betaling te weigeren of anderszins niet aan zijn verplichtingen te voldoen. Evenmin verplicht overschrijding van de levertijden Lampje aan tot vergoeding van schade, hoegenaamd en uit welke hoofde dan ook.

3.5 Tenzij anders is overeengekomen behoren het uitvoeren van tests, het aanvragen van vergunningen en het beoordelen of instructies van de wederpartij voldoen aan wettelijke of kwaliteitsnormen, niet tot de opdracht van Lampje aan.

3.6 Alvorens tot productie, verveelvoudiging of openbaarmaking wordt overgegaan dienen partijen elkaar in de gelegenheid te stellen de laatste documenten, modellen of proeven van het ontwerp te controleren en goed te keuren. Indien Lampje aan, al dan niet in naam van de wederpartij, opdrachten of aanwijzingen aan productiebedrijven of andere derden zal geven, dan dient de wederpartij op verzoek van Lampje aan zijn hierboven genoemde goedkeuring schriftelijk te bevestigen.

3.7 Alle leveringen geschieden onder eigendomsvoorbehoud zoals nader omschreven in artikel 7. Onder aflevering wordt verstaan: het stellen van de zaken in de macht van de wederpartij dan wel hulppersoon die de zaak in opdracht van de wederpartij komt afhalen.

3.8 De wederpartij is verplicht het geleverde dadelijk na aflevering te controleren op hoeveelheid, kwaliteit, specificatie en alle overige afwijkingen van het overeengekomene, bij gebreke waarvan de wederpartij wordt geacht het resultaat van de opdracht volledig te hebben aanvaard.

3.9 Levering geschiedt af magazijn Lampje aan, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. De wederpartij is verplicht de zaken af te nemen op het moment dat deze hem/haar ter beschikking worden gesteld. Indien de wederpartij afname weigert of nalatig is met het verstrekken van informatie of instructies die noodzakelijk zijn voor de (af)levering, is Lampje aan gerechtigd de zaken op te slaan voor rekening en risico van de wederpartij.

3.10   Alle aan de wederpartij geleverde zaken zijn voor risico van de wederpartij vanaf het moment van de aflevering af. Hetzelfde geldt vanaf het ogenblik waarop de wederpartij in verzuim is met het verrichten van de handelingen waarmee hij/zij aan de aflevering moet meewerken.

3.11   Lampje aan behoudt zich het recht voor de opdracht, om redenen van productietechnische aard of vanwege de verpakkingseenheid van een betreffend artikel, zonder kennisgeving aan de wederpartij met ten hoogste 10% te vermeerderen of te verminderen. De wederpartij is gehouden tevens de prijs van het gewijzigde geleverde aantal aan Lampje aan te voldoen.

3.12   Lampje aan is steeds bevoegd derden in te schakelen voor de uitvoering van iedere uit de overeenkomst voortvloeiende verbintenis. Lampje aan is bevoegd de opdracht in verschillende fasen uit te voeren, dan wel de bestelling in gedeeltes te leveren en die fasen/gedeeltes afzonderlijk te factureren.

3.13   Lampje aan is steeds bevoegd, indien de overeenkomst in fasen wordt uitgevoerd, de uitvoering van de werkzaamheden die tot een volgende fase behoren op te schorten totdat de wederpartij de werkzaamheden van de voorafgaande fase heeft goedgekeurd.

3.14   De wederpartij zorgt voor eigen rekening en risico dat Lampje aan en alle overige door Lampje aan voor de montage tewerkgestelde personen, zodra zij op de plaats van montage zijn aangekomen hun werkzaamheden onder normale omstandigheden en niet belemmerd door obstakels kunnen aanvangen en ononderbroken kunnen voortzetten.

3.15   De wederpartij draagt er zorg voor dat de locatie waarop Lampje aan dan wel de ingeschakelde hulppersoon de opdracht dient uit te voeren voldoende bereikbaar is voor een auto of bestelbus. De wederpartij draagt er zorg voor dat de ruimtes waarin het werk uitgevoerd zal worden leeg en bezemschoon aan Lampje aan ter beschikking worden gesteld. Dat de ondergrond geschikt is voor de uit te voeren werkzaamheden. De wederpartij draagt voorts zorg voor de aanwezigheid in die ruimtes van nutsvoorzieningen waaronder een elektriciteitsaansluiting, wateraansluiting en gasaansluiting. Het risico berust steeds bij de wederpartij. 

3.16   Indien de wederpartij tekort schiet in de nakoming van haar verplichtingen bedoeld in artikel 3 dan is Lampje aan bevoegd zijn werkzaamheden op te schorten, dan wel zonder nadere ingebrekestelling de overeenkomst te ontbinden zonder verplicht te zijn de schade die daardoor bij de wederpartij ontstaat aan hem te vergoeden.

3.17   Indien Lampje aan op de met de wederpartij afgesproken datum de overeengekomen werkzaamheden niet kan verrichten, is Lampje aan gerechtigd per dag dat de in de overeenkomst afgesproken werkzaamheden niet kunnen worden verricht € 500,- inclusief btw aan de wederpartij in rekening te brengen. Partijen zullen in onderling overleg een nieuwe datum afspreken voor het verrichten van de werkzaamheden.


4   Inschakelen van derden

4.1 Tenzij anders overeengekomen, worden opdrachten aan derden, in het kader van de totstandkoming van het ontwerp of de levering van zaken, door of namens de wederpartij verstrekt. Op verzoek van de wederpartij kan Lampje aan, voor rekening en risico van de wederpartij, als gemachtigde optreden. Partijen kunnen hiervoor een nader over een te komen vergoeding afspreken.

4.2 Indien Lampje aan op verzoek van de wederpartij een begroting voor kosten van derden opstelt, dan zal deze begroting slechts een indicatieve strekking hebben. Desgewenst kan Lampje aan namens de wederpartij offertes aanvragen.

4.3 Indien bij de uitvoering van de opdracht Lampje aan volgens uitdrukkelijke afspraak voor eigen rekening en risico zaken of diensten van derden betrekt, waarna deze zaken of diensten worden overgedragen aan de wederpartij, dan zullen de bepalingen uit de algemene voorwaarden van de toeleverancier met betrekking tot de kwaliteit, kwantiteit, hoedanigheid en levering van deze goederen of diensten ook gelden jegens de wederpartij.


5   Opschorting, ontbinding en tussentijdse opzegging van de overeenkomst

5.1 Lampje aan is steeds bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst zonder ingebrekestelling te ontbinden, indien:

a. de wederpartij zijn/haar verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet volledig of niet tijdig nakomt;

b. de wederpartij wordt geliquideerd, surseance van betaling of faillissement aanvraagt, beslag wordt gelegd ten laste van de wederpartij, wederpartij een verzoek doet voor toepassing van de wettelijke schuldsanering, of een andere omstandigheid waardoor de wederpartij niet langer vrijelijk over zijn/haar vermogen kan beschikken;

c. gedragingen van de wederpartij op grond waarvan van Lampje aan redelijkerwijs niet meer gevergd kan worden dat de opdracht wordt afgerond.

5.2 Indien de overeenkomst wordt ontbonden zijn de vorderingen van Lampje aan op de wederpartij onmiddellijk opeisbaar. Indien Lampje aan de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt hij zijn aanspraken zoals die uit de wet en overeenkomst voortvloeien.

5.3 Indien Lampje aan tot opschorting of ontbinding overgaat, is hij op generlei wijze gehouden tot vergoeding van schade aan de wederpartij.

5.4 In geval van liquidatie, van (aanvragen van) surseance van betaling of faillissement, van beslaglegging – indien en voor zover het beslag niet binnen drie maanden is opgeheven – ten laste van de wederpartij, van schuldsanering of een andere omstandigheid waardoor de wederpartij niet langer vrijelijk over zijn vermogen kan beschikken, staat het Lampje aan vrij om de overeenkomst terstond en met directe ingang op te zeggen dan wel de opdracht of overeenkomst te annuleren, zonder enige verplichting zijnerzijds tot betaling van enige schadevergoeding of schadeloosstelling. De vorderingen van Lampje aan op de wederpartij zijn in dat geval onmiddellijk opeisbaar.

5.5 Indien de overeenkomst door Lampje aan wordt beëindigd wegens een in dit artikel genoemde rechtsgrond, dient de wederpartij, naast een schadevergoeding, het honorarium en de gemaakte kosten met betrekking tot de tot dan verrichte werkzaamheden te betalen. 

5.6 De schadevergoeding bedoeld in het vorige lid van dit artikel zal tenminste omvatten de kosten voortvloeiend uit de door Lampje aan op eigen naam voor de vervulling van de opdracht aangegane verbintenissen met derden, alsmede tenminste 30% van het resterende deel van het honorarium dat de wederpartij bij volledige vervulling van de opdracht verschuldigd zou zijn.

5.7 Ingeval van ontbinding heeft Lampje aan het recht het verstrekte gebruiksrecht te beëindigen.

5.8 In geval van ontbinding door de wederpartij wegens een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen door Lampje aan die ontbinding van de overeenkomst rechtvaardigt, zullen de reeds geleverde prestaties en de daarmee samenhangende betalingsverplichting geen voorwerp van ongedaanmaking zijn, tenzij de wederpartij bewijst dat Lampje aan ten aanzien van die prestaties in verzuim is. Bedragen die Lampje aan vóór de ontbinding heeft gefactureerd in verband met hetgeen hij ter uitvoering van de overeenkomst reeds naar behoren heeft verricht of geleverd, blijven met inachtneming van het in de vorige volzin bepaalde onverminderd verschuldigd en worden op het moment van de ontbinding direct opeisbaar.

5.9 Wanneer de werkzaamheden van de Lampje aan bestaan uit het bij herhaling verrichten van soortgelijke werkzaamheden, dan zal de daarvoor geldende overeenkomst, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, gelden voor onbepaalde tijd. Deze overeenkomst kan slechts worden beëindigd door schriftelijke opzegging, met inachtneming van een redelijke opzegtermijn van ten minste drie maanden.


6   Annulering

6.1 Wanneer de wederpartij een overeenkomst opzegt, dient hij, naast een schadevergoeding, het honorarium en de gemaakte kosten met betrekking tot de tot dan verrichte werkzaamheden te betalen. De schadevergoeding is gebaseerd op gederfde inkomsten op basis van gemiddelden in de branche. De schadevergoeding is opgebouwd uit de brutowinstmarge (vaste en variabele kosten, winstopslag), verminderd met niet gemaakte variabele kosten zoals afleverkosten. De schadevergoeding bedraagt 30% van de opdrachtsom incl. btw, behalve als partijen iets anders hebben afgesproken. Deze is 50% van de opdrachtsom incl. btw als de wederpartij annuleert terwijl hij al is geïnformeerd dat de (deel)levering kan plaatsvinden. In geval van maatwerk is het percentage 100% van de opdrachtsom incl. btw. 

6.2 De in lid 1 genoemde percentages zijn vaststaand, behalve als Lampje aan kan bewijzen dat haar schade groter is of de wederpartij aannemelijk kan maken dat de schade kleiner is.

6.3 Een annulering geschiedt bij voorkeur schriftelijk. Bij een mondelinge annulering bevestigt Lampje aan dit schriftelijk aan de wederpartij.


7   Eigendomsvoorbehoud

7.1 Alle geleverde en nog te leveren zaken blijven uitsluitend eigendom van Lampje aan, totdat alle vorderingen die Lampje aan op de wederpartij heeft of zal krijgen, waaronder in ieder geval de vorderingen genoemd in artikel 3:92 lid 2 BW aan rente en buitengerechtelijke en gerechtelijke kosten volledig zijn betaald.

7.2 De wederpartij is niet bevoegd de door Lampje aan geleverde of af te leveren zaken door te verkopen, die onder het eigendomsvoorbehoud van Lampje aan vallen. De wederpartij is nimmer bevoegd geleverde of af te leveren zaken als betaalmiddel te gebruiken, die onder het eigendomsvoorbehoud van Lampje aan vallen. De wederpartij is niet bevoegd om de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden of op enige andere wijze te bezwaren.

7.3 De wederpartij spant zich maximaal in om de eigendomsrechten van Lampje aan met betrekking tot de onder eigendomsvoorbehoud (af)geleverde zaken veilig te stellen. Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud (af)geleverde zaken dan wel (beperkte) rechten daarop willen vestigen of doen gelden, dan is de wederpartij verplicht om Lampje aan daarvan terstond over te informeren.

7.4 De wederpartij verplicht zich om de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken te verzekeren en verzekerd te houden tegen brand, ontploffing- en waterschade alsmede tegen diefstal en de polis van deze verzekering op eerste verzoek aan Lampje aan ter inzage te geven. Bij een eventuele uitkering van de verzekering is Lampje aan gerechtigd tot deze penningen. De wederpartij verleent hierbij een stil pandrecht aan Lampje aan ter zake van die verzekeringspenningen. Lampje aan is bevoegd om namens de wederpartij het pandrecht te laten inschrijven bij de dienst successie en registratie van de Belastingdienst. Voorts is Lampje aan bevoegd het pandrecht op ieder haar conveniërend ogenblik te openbaren.

7.5 Voor het geval Lampje aan zijn eigendomsrechten wil effectueren, geeft de wederpartij reeds nu alsdan onvoorwaardelijke en niet herroepelijke toestemming aan Lampje aan dan wel door Lampje aan aan te wijzen derden om al die lokalen en plaatsen te betreden waar de eigendommen van Lampje aan zich bevinden en die zaken terug te nemen. Indien de wederpartij tekort schiet in de nakoming van deze verplichting, dan verbeurt de wederpartij een boete van 15% van de waarde van de goederen die de wederpartij alsdan ten onrechte onder zich houdt. Lampje aan is bevoegd zijn eigendomsrechten geldend te maken wanneer de wederpartij zijn verplichtingen niet of niet tijdig nakomt of als er een gegronde vrees bestaat dat zij dit niet zal doen.


8   Rechten van intellectuele eigendom en eigendomsrechten

8.1 Tenzij anders overeengekomen, komen alle uit de opdracht voortkomende rechten van intellectuele eigendom -waaronder het octrooirecht, het tekening- of modelrecht, het merkenrecht en het auteursrecht- toe aan Lampje aan. Voor zover een dergelijk recht slechts verkregen kan worden door een depot of registratie, is uitsluitend Lampje aan daartoe bevoegd.

8.2 Tenzij anders overeengekomen, behoort niet tot de opdracht het uitvoeren van onderzoek naar het bestaan van rechten van derden, waaronder rechten van intellectuele eigendom zoals octrooirechten, merkrechten, tekening- of modelrechten of, auteursrechten van derden. Ditzelfde geldt voor een eventueel onderzoek naar de mogelijkheid van dergelijke beschermingsvormen voor de wederpartij.

8.3 Tenzij het werk er zich niet voor leent, is Lampje aan ten allen tijde gerechtigd om zijn naam op of bij het werk te (laten) vermelden of verwijderen en is het de wederpartij niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming het werk zonder vermelding van de naam van Lampje aan openbaar te maken of te verveelvoudigen.

8.4 Tenzij anders overeengekomen, blijven de in het kader van de opdracht door Lampje aan tot stand gebrachte werktekeningen, illustraties, prototypes, maquettes, ontwerpen, ontwerpschetsen, en andere materialen of (elektronische) bestanden, eigendom van Lampje aan, ongeacht of deze aan de wederpartij of aan derden ter hand zijn gesteld.

8.5 Na het voltooien van de opdracht hebben noch de wederpartij noch Lampje aan jegens elkaar een bewaarplicht met betrekking tot de gebruikte materialen en gegevens.


9   Gebruik en licentie

9.1 Wanneer de wederpartij volledig voldoet aan zijn verplichtingen ingevolge de overeenkomst met Lampje aan, verkrijgt hij/zij een niet-exclusieve en niet overdraagbare licentie tot het gebruik van het ontwerp voor zover dit betreft het recht van openbaarmaking en verveelvoudiging overeenkomstig de bij de opdracht overeengekomen bestemming. Zijn er over de bestemming geen afspraken gemaakt, dan blijft de licentieverlening beperkt tot dat gebruik van het ontwerp, waarvoor op het moment van het verstrekken van de opdracht vaststaande voornemens bestonden. Deze voornemens dienen aantoonbaar voor het sluiten van de overeenkomst aan Lampje aan bekend te zijn gemaakt.

9.2 De wederpartij is zonder de schriftelijke toestemming van Lampje aan niet gerechtigd het ontwerp ruimer of op andere wijze te (laten) gebruiken dan is overeengekomen. In geval van niet overeengekomen ruimer of ander gebruik, hieronder ook begrepen wijziging, verminking of aantasting van het voorlopige of definitieve ontwerp, verbeurt de wederpartij ten gunste van Lampje aan een dadelijk opeisbare boete, zonder dat hiervoor een ingebrekestelling is vereist, van € 25.000 per overtreding, onverminderd het recht van Lampje aan op nakoming en een vergoeding voor de daadwerkelijk geleden schade te vorderen indien en voor zover die schade de boete overstijgt.

9.3 Het is de wederpartij niet (langer) toegestaan de ter beschikking gestelde resultaten te gebruiken en elke in het kader van de opdracht aan de wederpartij verstrekte licentie komt te vervallen:

  • vanaf het moment dat de wederpartij zijn (betalings)verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst niet (volledig) nakomt of anderszins in gebreke is;
  • Indien de opdracht, om welke reden dan ook, voortijdig wordt beëindigd.

9.4 Lampje aan heeft met inachtneming van de belangen van de wederpartij, de vrijheid om het ontwerp te gebruiken voor zijn eigen publiciteit of promotie.


10   Honorarium en bijkomende kosten

10.1   Naast het overeengekomen honorarium komen ook de kosten, die Lampje aan voor de uitvoering van de opdracht maakt, voor vergoeding in aanmerking.

10.2   Indien Lampje aan door het niet tijdig of niet aanleveren van volledige, deugdelijke en duidelijke gegevens/materialen of door een gewijzigde hetzij onjuiste opdracht of briefing genoodzaakt is meer of andere werkzaamheden te verrichten, dienen deze werkzaamheden apart te worden gehonoreerd, op basis van de gebruikelijk door Lampje aan gehanteerde tarieven.

10.3   Indien de honorering op enige wijze afhankelijk is gesteld van feiten of omstandigheden, die moeten blijken uit de administratie van de wederpartij, heeft Lampje aan na een opgave van de wederpartij het recht de administratie van de wederpartij door een door Lampje aan te kiezen accountant te laten controleren. Indien de uitkomst van de controle door de accountant meer dan 2% of € 100,= afwijkt van de opgave en de afrekening door de wederpartij, komen de kosten van deze controle voor rekening van de wederpartij.


11   Betaling Business to Business (wederpartij niet consument) 

11.1   Lampje aan heeft het recht zijn honorarium maandelijks in rekening te brengen voor verrichte werkzaamheden en gemaakte kosten ten behoeve van de uitvoering van de opdracht, tenzij partijen schriftelijk anders zijn overeengekomen.

11.2   De betalingstermijn is 14 kalenderdagen, tenzij op de offerte/factuur een afwijkende betalingstermijn is opgenomen. Na het verstrijken van de termijn geldt de factuur als onherroepelijk en onvoorwaardelijk door de wederpartij aanvaardt. Eventuele rechtsvorderingen moeten op straffe van verval uiterlijk één jaar na tijdige reclamemelding aanhangig zijn gemaakt. Eventuele reclamaties schort de betalingsverplichting van de wederpartij niet op. 

11.3   Ingeval van niet, niet tijdige en/of niet volledige nakoming volgens de hierboven genoemde leden is de wederpartij, zonder dat daartoe een in gebreke stelling is vereist, in verzuim. In geval van verzuim, evenals in geval van aanvraag van surseance van betaling of van het faillissement of van liquidatie van de zaak van de wederpartij is de wederpartij aan Lampje aan over de aan Lampje aan verschuldigde bedragen een rente verschuldigd van 1,5% per maand, dan wel indien dit meer is, is de wederpartij daarover de wettelijke (handels)rente ex artikel 6:119a BW aan Lampje aan verschuldigd. Lampje aan is alsdan tevens gerechtigd alle met de wederpartij lopende overeenkomsten, zonder enige rechtelijke tussenkomst, geheel of gedeeltelijk te ontbinden. De wederpartij is verplicht tot vergoeding aan Lampje aan van alle daaruit voor Lampje aan ontstane kosten en schade. Bovendien vervalt dan ieder verleend krediet en zijn alle op grond van de overige rechtsverhoudingen (bijvoorbeeld overeenkomsten) verschuldigde bedragen ineens opeisbaar.

11.4   Bij verzuim, evenals bij de overige in lid 3 genoemde omstandigheden zullen alle buitengerechtelijke kosten - waaronder in ieder geval alle kosten van de ingeschakelde gemachtigde / advocaat, gerechtelijke kosten - waaronder het griffierecht, ter zake van vaststelling van schade en aansprakelijkheid, ter verkrijging van voldoening, alsmede ter voorkoming of beperking van schade als gevolg van gebeurtenissen waarop de aansprakelijkheid berust, de rente over de hoofdsom en de overige kosten -naast de hoofdsom- dadelijk opeisbaar worden. De buitengerechtelijke kosten zijn in ieder geval gelijk aan de werkelijk kosten die Lampje aan aan juridische bijstand gefactureerd krijgt, dan wel bedragen 15% van de hoofdsom met een minimum van € 500,-, vermeerderd met de gemaakte verschotten en verschuldigde belastingen.

11.5   Indien Lampje aan het faillissement van de wederpartij aanvraagt, dan is deze behalve de hoofdsom, de rente en de buitengerechtelijke incassokosten eveneens de kosten van de faillissementsaanvrage verschuldigd.

11.6   Indien Lampje aan in een gerechtelijke procedure geheel of gedeeltelijk in het gelijk wordt gesteld, komen -ondanks een eventuele gedeeltelijke proceskostenveroordeling- alle kosten die Lampje aan heeft gemaakt in verband met de procedure voor rekening van de wederpartij.

11.7   De door de wederpartij te verrichten betalingen dienen zonder aftrek, opschorting, verrekening - behoudens verrekening met op de overeenkomst betrekking hebbende verrekenbare voorschotten -, compensatie, schuldvergelijking, schulddelging, hoegenaamd en uit welke hoofde dan ook, te geschieden. De wederpartij doet dus uitdrukkelijk afstand van deze rechten.

11.8   De wederpartij verricht de aan de Lampje aan verschuldigde betalingen zonder korting of verrekening, , die hij aan de Lampje aan heeft verstrekt. wederpartij is niet gerechtigd betaling van facturen van reeds verrichte werkzaamheden op te schorten.


12   Betaling Consument

12.1   Lampje aan heeft het recht zijn honorarium maandelijks in rekening te brengen voor verrichte werkzaamheden en gemaakte kosten ten behoeve van de uitvoering van de opdracht, tenzij partijen schriftelijk anders zijn overeengekomen.

12.2   De betalingstermijn is 14 kalenderdagen, tenzij op de offerte/factuur een afwijkende betalingstermijn is opgenomen. Na het verstrijken van de termijn geldt de factuur als onherroepelijk en onvoorwaardelijk door de wederpartij aanvaardt. Eventuele rechtsvorderingen moeten op straffe van verval uiterlijk één jaar na tijdige reclamemelding aanhangig zijn gemaakt. Eventuele reclamaties schort de betalingsverplichting van Opdrachtgever niet op. 

12.3   Ingeval van niet, niet tijdige en/of niet volledige nakoming volgens de hierboven genoemde leden is de wederpartij, zonder dat daartoe een in gebreke stelling is vereist, in verzuim. In geval van verzuim, evenals in geval van faillissement of wettelijke schuldsanering is de wederpartij aan Lampje aan over de aan Lampje aan verschuldigde bedragen een rente verschuldigd ex artikel 6:119 BW. Lampje aan is alsdan tevens gerechtigd alle met de wederpartij lopende overeenkomsten, zonder enige rechtelijke tussenkomst, geheel of gedeeltelijk te ontbinden. De wederpartij is verplicht tot vergoeding aan Lampje aan van alle daaruit voor Lampje aan ontstane kosten en schade. Bovendien vervalt dan ieder verleend krediet en zijn alle op grond van de overige rechtsverhoudingen (bijvoorbeeld overeenkomsten) verschuldigde bedragen ineens opeisbaar.

12.4   Bij verzuim, evenals bij de overige in lid 3 genoemde omstandigheden zullen alle buitengerechtelijke kosten - waaronder in ieder geval alle kosten van de ingeschakelde gemachtigde / advocaat, gerechtelijke kosten - waaronder het griffierecht, ter zake van vaststelling van schade en aansprakelijkheid, ter verkrijging van voldoening, alsmede ter voorkoming of beperking van schade als gevolg van gebeurtenissen waarop de aansprakelijkheid berust, de rente over de hoofdsom en de overige kosten -naast de hoofdsom- dadelijk opeisbaar worden. De buitengerechtelijke kosten zijn in ieder geval gelijk aan het bepaalde in artikel 6:96 lid 5 BW. 

12.5   Indien Lampje aan het faillissement van de wederpartij aanvraagt, dan is deze behalve de hoofdsom, de rente en de buitengerechtelijke incassokosten eveneens de kosten van de faillissementsaanvrage verschuldigd.


13   Overmacht 

13.1   Indien de uitvoering van de overeenkomst onmogelijk wordt gemaakt door een oorzaak die Lampje aan niet kan worden toegerekend en evenmin in haar risicosfeer ligt, dan is Lampje aan gerechtigd de uitvoering van de overeenkomst te beëindigen en de gemaakte kosten in rekening te brengen bij de wederpartij. In elk geval van overmacht is Lampje aan gerechtigd de overeenkomst voor het niet uitgevoerde gedeelte geheel of gedeeltelijk te ontbinden of de uitvoering voor de duur van de overmacht op te schorten. Als overmacht geldt onder andere: brand, staking, uitsluitingen, sabotage, onlusten, oproer, mobilisatie, oorlog, oorlogsgevaar, staat van oorlog, staat van beleg, congestie, stremming van het verkeer te land, te water of in de lucht, overstroming, ijsgang en ander oponthoud van vervoermiddel, maatregel van overheidswege ongeacht de reden, de gevolgen van een pandemie of epidemie, economische overmacht en verplichtingen door de EG opgelegd, buitensporige prijsverhoging van energie en grondstoffen, het wegvallen van stroomvoorziening, het niet (goed) functioneren van communicatienetwerk waaronder internet en overige communicatiemiddelen of bedrijfsmiddelen (computers e.d.), faillissement of surseance van betaling van opdrachtnemers van Lampje aan en het geheel of gedeeltelijk in gebreke blijven van derden van wie zaken of diensten worden ontvangen door Lampje aan, zonder dat Lampje aan verplicht is de invloed daarvan op de verhindering of op de vertraging aan te tonen.

13.2   Overmacht geldt ook voor het geval dat Lampje aan de te leveren zaken bij een derde bestelt en deze derde om wat voor reden dan ook met de levering in gebreke blijft. Materialen welke gereed zijn en door een oorzaak onafhankelijk van de wil van Lampje aan niet vervoerd kunnen worden naar de plaats van bestemming, geeft Lampje aan het recht deze voor rekening en risico van de wederpartij op te slaan en betaling daarvoor te verlangen.

13.3   Ingeval van overmacht worden de verplichtingen van Lampje aan uit de overeenkomst opgeschort voor de duur van zodanige overmacht, zonder dat Lampje aan tot enige schadevergoeding ter zake is gehouden. De verplichtingen tot betaling van een geldsom aan Lampje aan kunnen door de wederpartij nimmer op basis van overmacht worden opgeschort.


14   Vrijwaringen

14.1   De wederpartij vrijwaart Lampje aan of de door Lampje aan bij de opdracht ingeschakelde hulppersonen voor alle aanspraken van derden voortvloeiend uit de toepassingen of het gebruik van het resultaat van de opdracht.

14.2   De wederpartij vrijwaart Lampje aan voor aanspraken met betrekking tot rechten van intellectuele eigendom op door de wederpartij verstrekte materialen of gegevens, die bij de uitvoering van de opdracht worden gebruikt.

14.3   De wederpartij vrijwaart Lampje aan voor eventuele aanspraken van derden, die in verband met de uitvoering van de overeenkomst schade lijden en waarvan de oorzaak aan andere dan aan Lampje aan toerekenbaar is.

14.4   Indien Lampje aan uit dien hoofde door derden mocht worden aangesproken, dan is de wederpartij gehouden Lampje aan zowel buiten als in rechte bij te staan en onverwijld al hetgeen te doen dat van hem in dat geval verwacht mag worden. Mocht de wederpartij in gebreke blijven in het nemen van adequate maatregelen, dan is Lampje aan, zonder ingebrekestelling, gerechtigd zelf daartoe over te gaan. Alle kosten en schade aan de zijde van Lampje aan en derden daardoor ontstaan, komen integraal voor rekening en risico van de wederpartij.


15   Garanties, onderzoek en reclames, verkorting verjarings- en vervaltermijnen

15.1   Door Lampje aan verkochte zaken beschikken slechts over de eigenschappen die voor normaal gebruik van die zaken noodzakelijk zijn. Lampje aan heeft aan zijn verplichting tot het leveren van zaken die beantwoorden aan de overeenkomst voldaan indien de zaken de specificaties bezitten zoals door de fabrikant opgegeven. Indien de opdracht bestaat uit het bewerken van door de wederpartij aangeleverde zaken, dan staat Lampje aan slechts er voor in dat hij de werkzaamheden zorgvuldig uitvoert.

15.2   Lampje aan is slechts gehouden tot vervanging of herstel van geleverde zaken indien de geleverde zaken niet voldoen aan de specificaties zoals opgegeven door de fabrikant van de zaken. In geval van vervanging is de wederpartij gehouden om de vervangen zaak aan Lampje aan te retourneren en de eigendom daarover aan Lampje aan te verschaffen, tenzij Lampje aan anders aangeeft. De wederpartij is niet bevoegd in geval van non-conformiteit de overeenkomst met Lampje aan te ontbinden.

15.3   Na verloop van de termijn van de fabrieksgarantie is Lampje aan bevoegd alle kosten voor herstel of vervanging, inclusief administratie-, verzend- en voorrijdkosten, aan de wederpartij in rekening te brengen.

15.4   Iedere vorm van garantie komt te vervallen indien een gebrek is ontstaan als gevolg van of voortvloeit uit onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik van een door Lampje aan geleverde zaak of gebruik daarvan, onjuiste opslag of onjuist onderhoud.

15.5   De wederpartij is gehouden het geleverde te (doen) onderzoeken, terstond nadat de zaken aan hem worden afgeleverd dan wel de desbetreffende werkzaamheden door Lampje aan zijn uitgevoerd. De wederpartij is verplicht om terstond te onderzoeken of kwaliteit en/of kwantiteit van het geleverde overeenstemt met hetgeen hij/zij met Lampje aan overeen is gekomen. Zichtbare gebreken dienen binnen 5 dagen na levering schriftelijk aan Lampje aan te worden gemeld. Onzichtbare gebreken dienen terstond, doch in ieder geval uiterlijk binnen 5 dagen, na ontdekking daarvan, schriftelijk aan Lampje aan te worden gemeld. De melding dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van het gebrek te bevatten, zodat Lampje aan in staat is adequaat te reageren.

15.6   Reclames hoegenaamd en van welke aard dan ook schorten de betalingsverplichting van de wederpartij niet op. De wederpartij blijft gebonden aan zijn verplichting tot afname en betaling van de overigens bestelde zaken.

15.7   In afwijking van de wettelijke verjaringstermijnen, bedraagt de verjaringstermijn van alle vorderingen jegens Lampje aan en de door Lampje aan bij de uitvoering van een overeenkomst betrokken derden, één jaar. Indien om wat voor reden dan ook de in lid 5 gehanteerde klachttermijn geen stand zou houden, dan worden de wettelijke klachttermijnen zoals die onder meer volgen uit art. 6:89 BW en art. 7:23 BW verkort tot drie maanden nadat de wederpartij het gebrek heeft ontdekt of redelijkerwijs had moeten ontdekken.


16   Aansprakelijkheid

16.1   Reclames worden door Lampje aan slechts geaccepteerd mits deze tijdig als bedoeld in artikel 10 bij Lampje aan worden ingediend. Na het verstrijken van de vorenbedoelde termijnen geldt het afgeleverde als onherroepelijk en onvoorwaardelijk door de wederpartij aanvaardt. Het bewijs van tijdige reclame rust op de wederpartij. De wederpartij zal de juistheid van zijn reclame slechts aan de hand van het geleverde kunnen bewijzen, terwijl voorts op de wederpartij de bewijslast rust dat de zaken dezelfde zijn als die welke door Lampje aan zijn afgeleverd en in dezelfde toestand verkeren als bij het verlaten van het magazijn van Lampje aan of het magazijn of fabriek van derden. Alleen zaken, die in opdracht van Lampje aan zijn geretourneerd en waarvan bovendien reclame door Lampje aan akkoord is bevonden, worden door Lampje aan geaccepteerd. De terugzending is voor rekening en risico van de wederpartij. Bij een door de wederpartij bewezen en door Lampje aan gegrond bevonden reclame kan Lampje aan ter keuze van Lampje aan de onderdelen of artikelen waarop de reclame betrekking heeft remplaceren of aan de wederpartij crediteren, met uitsluiting van elk ander recht van de wederpartij op schadevergoeding.

16.2   Lampje aan is nimmer dus ook niet ingeval van bijvoorbeeld overmacht, reclames, tekortkoming in de nakoming van enige uit hoofde bestaande verplichting, onrechtmatige daad, onjuist advies, etc. gehouden tot enige schadevergoeding en/of boete, hoegenaamd en uit welke hoofde dan ook. 

16.3   Voor zover in rechte komt vast te staan dat voornoemde volledige uitsluiting van de aansprakelijkheid (lid 2) niet in stand kan blijven, geldt:

  • dat Lampje aan uitsluitend aansprakelijk is voor aan hem toerekenbare, directe schade. Onder directe schade wordt enkel verstaan:

a. redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden;

b. de eventuele redelijke kosten noodzakelijk om de gebrekkige prestatie van Lampje aan aan de overeenkomst te laten beantwoorden;

c. redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover de wederpartij aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van de directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden,

        waarbij geldt;

  • dat de hoogte van het door Lampje aan te betalen bedrag ter zake van schadevergoeding en boete nooit hoger zou (kunnen) zijn dan voor de door Lampje aan afgesloten (bedrijfs)aansprakelijkheidsverzekering aanspraak geeft op een uitkering, waarbij geldt dat:
  • de hoogte van het door Lampje aan / de verzekeraar te betalen bedrag ter zake van de schadevergoeding en boete nooit hoger (kunnen) zijn dan het bedrag dat vermeld staat in de factuur ter zake van het/de betreffende zaak / zaken, dus ook niet in het geval de wederpartij geen aanspraak kan maken op een uitkering van de (bedrijfs)aansprakelijkheidsverzekeraar van Lampje aan, waarbij geldt dat:
  • Lampje aan hoogstens en uitsluitend aansprakelijk zal zijn tot een bedrag van maximum € 10.000,- in totaliteit, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van Lampje aan, in welk geval voornoemde beperking van aansprakelijkheid komt te vervallen. 
  • In alle gevallen blijft echter gelden dat Lampje aan nimmer aansprakelijk is voor: 
  • Fouten of tekortkomingen in het materiaal dat door de wederpartij ter hand is gesteld.
  • Misverstanden, fouten of tekortkomingen ten aanzien van de uitvoering van de overeenkomst indien deze hun aanleiding of oorzaak vinden in handelingen van de wederpartij, zoals het niet tijdig of niet aanleveren van volledige, deugdelijke en duidelijke gegevens/materialen.
  • Fouten of tekortkomingen van door of namens de wederpartij ingeschakelde derden.
  • Gebreken in offertes van toeleveranciers of voor overschrijdingen van prijsopgaven van toeleveranciers.
  • Fouten of tekortkomingen in het ontwerp of de tekst/gegevens, indien de wederpartij daaraan zijn goedkeuring heeft gegeven, dan wel in de gelegenheid is gesteld een controle uit te voeren en daar geen gebruik van heeft gemaakt.
  • Fouten of tekortkomingen in het ontwerp of de tekst/gegevens, indien de wederpartij het tot stand brengen of laten uitvoeren van een bepaald model, prototype of proef achterwege heeft gelaten, en deze fouten in een dergelijk model, prototype of proef wel waarneembaar zouden zijn geweest.
  • Indirecte schade, gevolgschade, immateriële schade, bedrijfsschade, huur/koop van een vervangende zaak, schade wegens gederfde winst en/of omzet, schade als gevolg van verminkte of vergane gegevens of materialen, of schade door bedrijfsstagnatie, is uitgesloten.
  • Dan wel schade als gevolg van aansprakelijkheid jegens derden.

16.4   Lampje aan is niet aansprakelijk voor maatafwijkingen in het geleverde, als de maten van het geleverde niet corresponderen met de maten, opgegeven door de wederpartij. 

16.5   Lampje aan is niet aansprakelijk voor kleurafwijkingen in bestelde en/of nabestelde zaken. 

16.6   Lampje aan is niet aansprakelijk voor schade aan eigendommen van de wederpartij, tenzij deze het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van Lampje aan.

16.7   Elke aansprakelijkheid vervalt door het verloop van één jaar vanaf het moment dat de opdracht is voltooid.

16.8   De wederpartij is gehouden, indien redelijkerwijs mogelijk, kopieën van door hem verstrekte materialen en gegevens onder zich te houden tot de opdracht is vervuld. Indien de wederpartij dit nalaat, kan Lampje aan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die bij het bestaan van deze kopieën niet was opgetreden.


17   Overige bepalingen

17.1   Het is de wederpartij niet toegestaan enig recht uit een met de Lampje aan gesloten overeenkomst aan derden over te dragen, anders dan bij overdracht van zijn gehele onderneming.

17.2   Partijen zijn gehouden feiten en omstandigheden, die in het kader van de opdracht aan de andere partij ter kennis komen, vertrouwelijk te behandelen. Derden, die bij de uitvoering van de opdracht worden betrokken, zullen ten aanzien van deze feiten en omstandigheden afkomstig van de andere partij aan eenzelfde vertrouwelijke behandeling worden gebonden.

17.3   De opschriften in deze algemene voorwaarden dienen slechts om de leesbaarheid te bevorderen en vormen geen onderdeel van deze voorwaarden.


18   Toepasselijk recht, klachten en geschillen 

18.1   Op alle rechtsbetrekkingen tussen Lampje aan en haar wederpartij, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing, ook indien aan een verbintenis geheel of gedeeltelijk in het buitenland uitvoering wordt gegeven of indien de bij de rechtsbetrekking betrokken partij aldaar woonplaats heeft. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag wordt uitgesloten.

18.2   De rechter in de vestigingsplaats van Lampje aan is bij uitsluiting bevoegd van geschillen kennis te nemen, tenzij de wet dwingend anders voorschrijft. Lampje aan is steeds bevoegd het geschil voor te leggen aan de volgens de wet bevoegde rechter.

Share by:
Update cookies preferences